Bílé a červené víno - k čemu servírovat

Základní nabídka vín, ze kterých je možné v prodejně nebo vinotéce vybírat sestává z vína bílého, červeného a růžového. Vína suchá, polosuchá, polosladká, sladká, hodí se k slaným, kořeněným, chuťově jemným, ale i sladkým pokrmům.

 

Vedle správného servírování, hraje důležitou roli také vhodnost výběru vína dle chuti a barvy. Někdo vína zase tolik nerozlišuje, prostě je dělí na bílá a červená. Nehledě na zkoumání, zda se zrovna vybraná hodí k pečenému masu, sýrům, salátu, dezertu apod. Zde by znalci vína trochu zaplakali. Jenže, jak si vybrat víno, když jsme laici a v obchodě jsou jimi zaplněné celé regály? Následující řádky Vám mohou být inspirací.

Vlastnosti vína se zvýrazní s vhodnou volbou pokrmů

Každé víno, ať už bílé, červené, růžové je jedinečné svoji vůní, plnou chutí a dozvukem chutě, která nám ještě nějakou dobu zůstane, co polkneme doušek lahodného moku. Chuť vín však můžeme ještě podpořit, zvýraznit a nechat rozvinout, budeme-li je správně servírovat s konkrétními pochoutkami, či uvařeným, upečeným pokrmem.

Podpoření, zvýraznění, rozvinutí chutí vína

Obecně se** červená vína** hodí k** tmavým masům**. Oproti nim bílá vína si rozumí s masem světlým, především pak s drůbežím, kuřecím, telecím, rybím. Bílé víno můžete servírovat ke světlým omáčkám i čerstvým světlým sýrům.

Servírování vína – k čemu se nehodí

Je pokrm, ke kterému se vína nehodí? Někdo dokáže dát dohromady neuvěřitelné kombinace, a nejenže je pozře, ani mu po nich následně není špatně. Přesto se můžete vyhnout zbytečným chybám, či prohřeškům vůči vínům. Obecně víno, jedno zdali červené, bílé, růžové, si moc nerozumí s pokrmem, jehož součástí je ocet (utopenci, nakládané okurky, okurkový salát aj.). Také si moc nepochutnáte, pokud byste zkombinovali víno a čokoládovou polevu (perník politý čokoládovou polevou aj.). U sladkého ještě chvíli zůstaneme. Ani k zavařenině, byť by byla domácí, se víno příliš nehodí. Takže takové palačinky s džemem, servírované s vínem? Asi byste překvapili. V neposlední řadě se víno nekamarádí s oblíbenými vajíčky, které si řada z nás připravuje na snídani, ať už v podobě míchaných, ztracených, uvařených na tvrdo, placky, omelety aj.

Servírování červeného vína k předkrmu – podle chuti

Chystáte se do restaurace, či připravujete večeři pro Váš protějšek, rodinu, přátele? Pak kromě výtečného pokrmu nezapomeňte na vhodnou volbu vína. Začneme předkrmem. Bude-li předkrm z masa hovězího, například v podobě pikantních klobásek, carpaccio, rostbíf aj., pak se soustřeďte na mladší červené víno, které obsahuje vyšší množství kyselin. Neurazíte a nesáhnete vedle, když zvolíte Frankovku, či André. Bude-li předkrm z masa vepřového, v podobě šunky, pak vybírejte opět z mladších červených vín, tentokrát však mezi těmi, které mají nižší obsah kyselin.

Servírování bílého vína k předkrmu – podle chuti

Předkrm v podobě slaného zákusku, si bude rozumět s vínem bílým, suchým, ale také s vínem bílým, suchým šumivým, které poznáte jednoduše podle etikety. Na etiketě bude uvedeno „brut“. Bude-li předkrm, tzv. neslaný, nemastný, tj. jen připraví chuťové buňky, ale nepřetluče je nějakou výraznější chutí, pak se hodí víno bílé s obsahem výraznějších kyselin. Zde můžete zvolit víno tzv. přívlastkové, například Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský aj. Naopak, bude-li předkrm o chuti výrazné, pak se k němu bude hodit víno, pro které jsou typické jemné aromatické látky, či víno s obsahem kořenitých látek. Zvolit můžete například Sylvánské suché, nebo M üller Thurgau.

Servírování bílého vína – korýši, ryby

Oblíbeným předkrmem jsou korýši (humři, krevety, kraby). K tomuto typu předkrmu se vyloženě hodí například Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé. Předkrmem může být i kaviár. V tom případě může vyzkoušet odrůdu Chardonnay.

Servírování bílého vína – kuřecí

Ani předkrm sestávající se z kuřecího masa, není výjimkou. Je-li pro předkrm zvolen například drůbeží nářez, pak ho skvěle doplní víno s výraznější chutí. Tímto vínem může být například Sylvánské zelené, nebo Neuburské.

Servírování vína podle barvy, chuti k polévkám

Přesuneme se k polévkám. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. Ano, i k polévkám se vína hodí. Nehledě na to, zda se jedná o polévky čiré, nebo naopak husté. Jen je třeba zvolit vhodnou kombinaci, aby se chutě navzájem netloukli, ale naopak spolu harmonizovali. K zeleninovým polévkám můžete zvolit víno růžové, nebo již výše uvedené M üller Thurgau. Také k drůbežím polévkám se hodí M üller Thurgau, či jiné bílé víno, které je lehké. Podává-li se polévka rybí, pak zvolte například Zweigeltrebe, nebo Rulandské bílé. Zmínili jsme husté polévky. Jsou-li to polévky bílé, tj. s přidáním smetany, či mléka, pak sáhněte po suchém Rulandském bílém, nebo kořenitém Sylvánském. Hovězí polévka si bude rozumět se zralým vínem. A pokud by Vaše volba padla na polévku ze zvěřiny, pak můžete zvolit například Svatovavřinecké, tj. víno s plnou chutí, víno červené.

Servírování vína k lehkému hlavnímu jídlu

Nikde není psáno, že hlavní jídlo musí být příliš syté a těžké na žaludek, abyste se pak již jen od stolu odvalili. Zvláště ve dnech, kdy se teploměr vyšplhá hrubě nad dvacet stupňů, jistě uvítáte pokrmy lehčí. I lehká hlavní jídla můžete doplnit vínem. Zde platí jednoduché pravidlo, kterým se při výběru můžete řídit. Čím lehčí hlavní jídlo, tím také lehčí víno zvolte. Ke kuřecímu masu, nebo krůtímu se hodí plnější víno, víno aromatické. Takovým vínem může být M üller Thurgau, či Pálava. Bude-li hlavním pokrmem mořská ryba, pak můžete zvolit bílé zralé víno, například Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský aj. Bude-li hlavním pokrmem ryba sladkovodní, pak se hodí bílá vína kořenitá, kupříkladu Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené aj.

Servírování vína k vydatnému hlavnímu jídlu

Jak je to s vydatnými pokrmy, respektive servírováním vín? Zaměříme se na pokrmy masité. K oblíbenému hovězímu steaku neuděláte chybu, zvolíte-li plné červené víno, například Cabernet Sauvignon. K vepřovému masu se hodí plnější červené víno, kupříkladu Modrý Portugal. Ke zvěřině můžete zvolit plné, zralé červené víno, jako je Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké aj. Také jehněčí maso si říká o zralé červené víno, tentokráte s přídavkem lesního ovoce. Takovým vínem může být Svatovavřinecké, nebo Rulandské modré. A co ke steaku z telecího masa? Sem již nepatří plné, těžké, červené víno, naopak víno bílé, kterým může být Sylvánské zelené, Veltlínské zelené aj.

Servírování vína k dezertu

A sladká tečka na závěr by neměla chybět. Nemusí však jít jen o koláč, buchtičky, dort apod. Skvělým dezertem, který doplní vybrané menu, může být i lehčí laskomina, ke které můžete podávat lahodné víno. Bude-li dezertem salát z čerstvého ovoce, doplněný snítkou máty, meduňky, můžete podávat Tramín, Sauvignon, Muškát moravský aj. Vhodné je tedy víno suché aromatické, ale také víno polosuché. Bude-li dezertem osvěžující, na jazyku se rozplývající zmrzlina, nebo sorbet, pak můžete zvolit bílé víno, demi sekt, brut. Výborná jsou také ledová vína, či slámová.

 

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5592 (magazinbrno.cz#24041)


Přidat komentář