Výběr kvalitních vín Brno

Brno se nachází v jedné ze čtyř podoblastí vinařské oblasti Morava. Je jí Velkopavlovická podoblast. V této podoblasti panují především modré odrůdy vína, kterým prospívá půda s vysokým obsahem hořčíku. Najdete zde však i další druhy vín.

Velkopavlovická podoblast oblasti Morava

Jde opravdu o srdce Moravy, kde se pěstují především červené druhy vína, kterým se zde velmi daří. V severních částech se tak pěstuje vinná réva na písčitých půdách a pochutnáte si odtud na značkách Veltlínské zelené, Rulandské šedé, a také na aromatických odrůdách, jako je Tramín červený, Pálava, Muškát moravský a Müller Thurgau. Na hlavní ose této oblasti se pěstují především burgundské odrůdy. Na jihozápadní a jižní straně oblasti se daří Veltlínskému zelenému, Ryzlinku vlašskému a Modrému Portugalu. Ve výše položených vinicích se pěstují odrůdy Neuburské a Müller Thurgau.

O víně

Říká se, že ve víně je pravda. Něco na tom bude. Víno je dar matky přírody a zkušeného vinaře. Ten umí z vinných hroznů vyrobit víno, které bude lahodit vašemu oku, svou vůní potěší váš čich a chutí pohladí jazyk i duši. Víno je něco víc. Doprovází nás životem. Pije se při běžném posezení, k jídlu, na oslavách a banketech, ale i jen tak ve dvou. Kvalitním vínem nikoho neurazíte. Právě naopak. Obdarovaný se většinou těší, až láhev otevře, nebo ji otevírá rovnou a ochutnává s přáteli.

Víte, jak se víno vyrábí?

Tento lahodný mok má speciální postup výroby. A ne každý ho umí. Ovšem my si zde řekneme jen postup obecný. Výroba vína má totiž svá specifika. Například výroba burčáku, nebo ledového vína, kdy se hrozny sbírají za mrazu v zimních měsících. Základní surovinou jsou čerstvé vinné hrozny, které musí být zcela bez plísní. Tedy musí mít vysokou kvalitu. Pro velmi rané víno se sbírají hrozny na konci srpna, pro pozdní odrůdy až v posledních dnech listopadu. Po sběru se urychleně odděluje střapina od bobulí. To se nazývá odzrnění. Nesmí se poškodit pecičky v bobulích, aby se do vína nedostaly hořké látky. Takto připravené víno se nazývá rmut.

Bílá vína

Zde se rmut lisuje buď okamžitě, nebo do několika málo hodin. Maximální doba macerace pro uvolnění aromatických látek je šest hodin.

Červená vína

Rmut se nejprve nechá prokvasit, aby se ze slupek uvolnilo barvivo. Teprve pak se lisuje.

Růžová vína

Rmut se nechá uležet jen málo hodin a pak se lisuje. Jinak se toto víno zpracovává stejně jako víno bílé.

Lisování a kvašení vína

Po vylisování se provádí odkalování a upravuje se cukernatost. U vín s přívlastkem se však cukernatost upravovat nesmí. Kvašením se mění cukr na alkohol. U bílých vín se kvasný proces ochlazuje na teplotu 18 až 20 °C pro uchování přírodních aromatických látek. Kvasící bílé víno se nazývá burčák a v této podobě je oblíbeným nápojem. U červených vín po kvašení probíhá ještě fermentace.

Školení vína

Jde o proces od dokvašení až po přípravu k lahvování. Tedy stáčení, siření, čiření, filtrace. Školení vína má velký vliv na jeho kvalitu. Vyžaduje pečlivého a velmi zkušeného sklepmistra. Kvalita vína se odvíjí i od sudů. Dřevěné sudy dávají vínu mnohem lepší chuť i aroma, než nerezové. Kvalitu vína ovlivňuje řada postupů. Ukazuje se však, že klasické, poctivé zpracování vína má za výsledek víno nejlepších kvalit. To můžete posoudit u degustace.

Degustace vína

Abychom si rozuměli hned na začátku. Degustovat víno neznamená jeho pití, ale posouzení hned ze tří pohledů. Tedy posouzení zrakové, čichové a chuťové. Jde tedy o smyslovou analýzu vína, která má posoudit kvality několika druhů vín. Degustace se provádějí většinou ve větším počtu lidí, kdy se o vínu hovoří a sdělují se vlastní pocity, které pak dají určitý výsledek. Degustaci může provádět i jednotlivec.

Sklenice na degustaci

Aby bylo možné zhodnotit jednotlivé druhy vína, je nutné používat stejný druh sklenic. U bílých vín se používá kvalitní sklenice na stopce tvaru vejce nebo tulipánu o objemu 25cl. U červených vín pak sklenice tvaru tulipánu o obsahu 35 cl. Víno se pak nalévá jen do jedné třetiny sklenice.

Kde se víno degustuje?

Prostředí degustace vína je důležité. Degustace by se měla provádět v klidném, světlém a čistém prostředí, bez cizích pachů, při teplotě kolem 20°C. Každý degustátor by měl mít k dispozici samostatný stůl pokrytý čistým bílým ubrusem. Ten je důležitý pro správné posouzení barvy vína. Dále má mít k dispozici plivátko, nádobu s neperlivou vodou, bílou neochucenou veku, zvláštní sklenici na vodu a potřeby k poznámkám. Samotná degustace by se měla provádět kolem 9 hodiny ranní nebo 15 hodiny odpolední. V tyto časy bývá degustátor schopen nejlepšího posouzení. Většinou se hodnotí maximálně 30 až 40 vzorků vína.

Teplota degustovaného vína

Správná teplota vína při degustaci je nezbytná. Sklenice musí být chladné, a víno musí být zchlazené na správné stupně. Je nutné počítat s tím, že po nalití do sklenice se víno oteplí o 1 až 2 °C.

Správná teplota vína

Pro servírování i degustaci má mít víno určitou teplotu. Jen tak vynikne jeho chuť, vůně i barva. Správná teplota vín je uvedena níže.

8 – 10 °C: mladá lehká bílá vína, neutrální odrůdy, mladá růžová vína, přírodně sladká a dezertní vína, šumivá a perlivá vína

10 – 12 °C: vyzrálá a plná bílá vína, aromatické odrůdy, vyzrálejší a aromatická růžová vína,

14 – 16 °C: lehčí červená vína

16 – 18 °C: vyzrálá, plná a starší červená vína

Jak se vína degustují?

Začíná se méně výraznými víny. Jako první se chutnají bílá vína, pak červená, lehká, pak tříslovitá a nakonec těžká, mladá před staršími, suchá před sladkými, neutrální před aromatickými. Pokud se zúčastníte vinařské soutěže, tak zde jsou vína řazena následovně. Začíná se kategorií a odrůdou, pokračuje se sestupně ročníkem, a končí se víny podle obsahu cukru.

Barva a čistost vína se hodnotí jako první. Vůně vína je velmi důležitá. Rozlišuje se intenzita vůně, čistota vůně, primární aroma, pocházející z hroznů, sekundární aroma, pocházející z fermentace, a terciální vůně, která vzniká při vyzrávání vína v sudech. Chuť se jednoduše dělí na sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Hodnotí se intenzita chuťového vjemu v okamžiku, kdy dáme víno do úst, čistota chuti, harmonie chuti a dochuť, kdy rozlišujeme víno krátké a dlouhé.

Jak vína dělíme?

To je téma na další článek. Vín je mnoho a dělení je dlouhé a podle různých aspektů. Některé známe, jiné jsou specifické a znají je spíše vinaři a výrobci vín. Jednotlivé druhy vína se dělí do několika skupin. V České republice se tradičně dělí vína podle odrůdy a vyzrálosti hroznů stanovené měřením obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně. Nově se však dělí víno podle hroznů, ze kterých bylo vyrobeno. Tradičně se tedy dělí vína na tichá, šumivá a originální. Toto rozdělení je nejdelší a zahrnuje řadu pojmů a vín. Dále se víno dělí podle způsobu výroby, stáří, a smyslových orgánů.

Víno mnoha chutí

Své víno si jistě najde každý. Výběr je totiž široký a různorodý. Ten, kdo by chtěl vyzkoušet degustaci vína a na jejím základě si vybrat to, které považuje za nejlepší, se může přihlásit na některou z veřejných degustací. Najde je i ve Velkopavlovické podoblasti vinařské oblasti Morava.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5595 (magazinbrno.cz#24107)


Přidat komentář