Mexická kuchyně

Pro mexickou kuchyni jsou typické různorodé chutě, nádherná barevnost jídel a množství koření a přísad, z nichž naprostá většina jsou domácího původu. Běžnými surovinami této kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papričky.

Historie mexické kuchyně

Historie mexické kuchyně sahá do dávných let. Tedy do dob daleko před tím, než byla objevená Amerika. Základní potravina mexické kuchyně, kterou je bezesporu kukuřice, byla domestikována již před 10 tisíci lety. Mexická strava byla vždy postavena především na zelenině. Spolu s kukuřicí se základní ingrediencí staly i chilli papričky, ovšem mezi významné a často používané potraviny patřilo také rajče, avokádo, tykve, kakao, vanilka a opuncie. Vedle zeleniny mexičané konzumovali masa z krůty nebo ze psů, dále ještěrky, larvy, ryby a různé druhy ptáků. Mexická kuchyně současné podoby se začala formovat od 16. století. Uvedly se nové gastronomické postupy spolu s novými surovinami. Mezi ně patřilo mimo jiné vepřové maso, které se dodnes široce využívá v mexické kuchyni. Dále se začalo používat hovězí a skopové maso nebo rýže, a pšenice.

Mexické stravování

Pod pojmem mexické jídlo si většina z nás představí hodně pálivá jídla, která jsou všechna ochucena chilli. Mexická kuchyně je však velmi různorodá. Většina mexických jídel pálivá vůbec není, ovšem ke každému pokrmu se podávají salsy, které jsou ovšem hodně pálivé. Zde záleží na každém, kdo co snese. Z mezinárodních kuchyní v Mexiku zdomácněla italská kuchyně, proto běžně v každé restauraci najdete v jídelním lístku i těstoviny s tomatovou omáčkou, s rybami, s fazolemi nebo s česnekem.

Mexická snídaně

Na snídaně je v Mexiku kladem velký důraz. Na společné snídaně se scházejí celé rodiny. Všechny restaurace, jídelny a další výdejny jídle mají v ranní hodiny kvůli snídaním otevřeno. Pokud navštívíte hotel, restauraci nebo jiný podnik, budete tam mít připravené snídaňové menu, ze kterého můžete vybírat ovocné saláty, toasty s máslem a s marmeládou s vejci, vše podle chuti. Nejvíce oblíbená jsou mexická vejce, která se dají srovnat s naším lečem, ovšem místo klasických paprik se do něj přidávají chilli papriky. Dále jsou velmi oblíbenými volská oka, která podávají mexičané hodně tekutá. Tyto jsou podávány na kukuřičné tortille v ostré omáčce. V bufetech a jídelnách se ke snídani podává tortas, neboli velká houska, která je rozkrojená, opečená a plněná podle vlastního výběru např. šunkou, sýrem, kuřetem, vejcem. Tyto torty jsou dost velké. Mexičané si je často nechávají půlit a tato snídaně bohatě vystačí pro dva. Další možností kvalitní mexické snídaně je quesadillas, což jsou tortilly s pěkně rozpečeným sýrem, které se podávají se salsou. Další pochutinou jsou sinchronizadas, což jsou opět tortilly s rozpečeným sýrem a salsou, navíc se k nim podává šunka.

Mexické obědy a večeře

Mexické polévky jsou vyhlášené všude po světě. Jejich chuť je naprosto úžasná. Mezi mexické polévky se řadí dva základní typy a to Sopa, což je většinou vývar. Mexičané rádi doporučují zeleninovou polévku, česnečku nebo cibulačku, které zaženou hlad a navíc doplní tekutiny.  Druhým typem polévky jsou Cremas, tedy bílé polévky, které se podávají např. se žampiony, s chřestem, s bramborami, se sýrem. Všechny do jedné jsou naprosto výtečné a stojí za to je vyzkoušet.

Klasickým mexickým jídlem jsou tacos, což jsou kukuřičné tvrdé plaky, nejčastěji ve tvaru mušle. Tyto bývají nejčastěji naplněny hovězím, kuřecím, vepřovým nebo rybím masem. Navíc jsou bohatě ozdobené cibulí a zeleninou. Je to skutečná pochoutka. Dalším oblíbeným jídlem voleným pro obědy a večeře jsou enchiladas, neboli tortilly plněné dvěma druhy sýrů. Podávají se v omáčce s jalapeňos papriček a někdy se podávají s masem nebo s rybou. Pokud můžeme doporučit, jistě ochutnejte quacmole. Jde o předkrm, který je připravený z avokáda, z česneku, z cibule, případně z chilli papriček a z rajčat. Toto jídlo je podáváno s kukuřičnými chipsy. Pokud jste nenašli oblibu v plackách a tortillách, nebo jste se jich již přejedli, můžete si dát maso. Kuřata, játra nebo ryby se podávají v omáčkách a la Mexičana. Jde o omáčky připraven z česneku, z paprik, cibule a rajčat. Přílohou k tomu může být rýže nebo hranolky, které jsou připravované z čerstvých brambor. V každém mexickém městě se k mexickým pokrmům přidávají jiné ingredience.

Základní suroviny mexické kuchyně

Kukuřice patří ke klíčové surovině mexické kuchyně. Nachází se snad v každém mexickém pokrmu. Jde o tradiční obilninu amerického kontinentu. Kukuřice se hodně využívá ve většině regionů Mexika. Základní význam kukuřice je při výrobě tortill. Kukuřice se však stejně nutně používá pro přípravu tamoles, stoles nebo antijitos. Vedle kukuřice mají svůj důležitý význam i pšenice, které se také používají pro přípravu tortill. Pšenice se dále využívá pro přípravu různých druhů chleba a sladkého pečiva. Základní ingrediencí mexické kuchyně je i rýže, která se používá pro výrobu mnoha pokrmů. Rýže bývá připravována na několik možných způsobů, na červeno, na žluto se šafránem nebo na černo s černými fazolemi. Ze zeleniny se často připravují různé druhy fazolí, rajčata, papriky, chilli papričky, avokádo, tykve, apod. K základním kořením mexické kuchyně patří oregano, koriandr, mletá chilli paprika, merlík, skořice, kakao, římský kmín, česnek a cibule.

Mexická vegan strava

Jestli jste se domnívali, že dobrou inspiraci pro výbornou a vyváženou vegan stravu nabízí asijská kuchyně, pak Vás musíme informovat, že sem můžete zařadit i mexickou. Významnou surovinou vegan stravy jsou luštěniny, které jsou především z hlediska obsahu bílkovin a vlákniny pro sportovní stravu velice vhodné. Výhodou je, že luštěniny mají nízký obsah tuků a jsou bohaté na vitamíny B a na vlákninu. Luštěniny se v mexické kuchyni velmi dobře kombinují s dalšími náhražkami masa, které jsou také bohaté na bílkoviny. Např. sojové maso, nebo robi. Kombinují se se syrovou zeleninou, se saláty, s různými plackami. Veganské varianty mexické kuchyně jsou velmi vyhledávané z toho důvodu, že mají navíc na rozdíl od konvenčních kuchyní mnohem menší množství tuku, stejně jako obsahu cholesterolu.

Na závěr

Podle posledních výzkumů patří právě mexická strava k těm nezdravějším a nejdietnějším jídlům vůbec. Pokud dbáte na zdravou životosprávu, rádi vyhledáváte kvalitní a zdraví jídla, která jsou chutná, krásně a lákavě vypadají, která dodávají tělu ty správné živiny, pak Vám musíme doporučit navštívit mexickou restauraci a vybrat si z bohaté nabídky pestrých variant mexických jídel, které si jistě zamilujete. Základem této kuchyně je zelenina, ovoce a luštěniny. Pečivo z kukuřičné mouky slouží jako pouhý doplněk. Navíc je mexická kuchyně velmi pestrá a proměnlivá a nemusíte mít obavy, že byste se jí rychle přejedli. Kombinovat můžete různá jídla, různé přísady i přílohy. Záleží na tom, na co máte zrovna chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5657 (magazinbrno.cz#24080)


Přidat komentář